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요오드, 필수적인 영양소
제목 요오드, 필수적인 영양소
작성자 요오드 연구소 (ip:)
  • 작성일 2024-02-21
  • 추천 추천 하기
  • 조회수 440
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요오드필수적인 영양소

현재 가장 과소 평가된 무기물은 요오드이다요오드는 갑상선이 갑상선 호르몬을 생산하기 위해 필요하다하지만 요오드는 또한 신체의 모든 세포에 필요하기도 하다요오드는 갑상선 분비선에만 필요한 것이 아니라 부신 분비선난소유방전립선신체의 모든 호르몬 시스템에 중요하기 때문에 내분비선 무기물이라고 불린다.

요오드 결핍은 매우 널리 퍼져있다.

더 많은 연구들은 현재 세계 인구들의 요오드가 부족하다고 말하고 있다예를 들어 David Brownstein의사가 그의 환자들을 요오드 충분성 검사를 했을 때 96퍼센트의 환자들이 요오드 결핍이었다.

현재 요오드 결핍의 원인들

요오드 결핍의 원인들은;

1. 하루 권장량(RDA)이 너무 낮다.

하루 권장량(RDA) 150마이크로그램이다이는 갑상선 종을 예방하기엔 충분할지 몰라도 최적의 건강을 위해서는 턱없이 부족한 양이다요오드 보충제의 이상적인 복용량은 훨씬 더 높은 양으로하루 5에서 15밀리그램이다이는 비타민 D, 비타민 B, 다른 필수 영양소에서도 같다하루 권장량은 단지 결핍성 질환을 예방할 뿐이며 건강을 위한 최적의 양과는 관련이 없다.

2. 해산물 이외에 좋은 요오드 공급원이 적다.

실제로 요오드는 고기유제품과일채소 등의 토양 기반 음식들에서는 상대적으로 흔하지 않은 무기물이다.

3. 요오드 적대자의 노출.

이것은 현재 요오드 결핍의 가장 중요한 원인이다이에 대한 내용은 밑에 적혀있다.

4. 스트레스로 인해 요오드가 고갈되었다.

5. 많은 의사들이 소금 섭취를 줄이라고 권고한다.

많은 사람들에게 요오드 첨가 소금은 해양에서 얻을 수 있는 요오드를 제외하고 얻을 수 있는 공급원이다정제된 식탁용 소금은 정크 푸드일 뿐이며 섭취를 삼가해야 한다하지만 정제되지 않은 바다 소금은 요오드를 포함한 무기물을 공급한다.

6. 요오드는 더 이상 빵에 첨가되지 않는다.

1980년대까지 요오드는 빵집에서 밀가루에 첨가되었었다이것은 실제로 많은 사람들에게 요오드를 제공해주었다너무 많은 요오드를 섭취하고 있다는 (거짓 정보로 인한)공포 때문에 정부는 제빵사들에게 요오드 사용을 멈추고 브롬독성물질을 첨가하라고 지시하였다브롬은 요오드 결핍을 심화시키는 요오드 반대자 중 하나이다.

요오드 적대자들

요오드 결핍과 갑상선 질병을 이해하기 위해서 요오드 적대자들에 대해 잘 아는 것은 매우 중요하다요오드는 할로겐 화물의 하나이다할로겐 화물은 요오드 말고도 불소브롬염소 등을 포함한다이는 매우 중요하다왜냐하면:

1. 할로겐 화물은 흡수에 있어서 서로 경쟁을 하며 갑상선 분비선과 신체의 다른 부분들의 장소에 요오드가 결합하는 것을 방해한다이 것은 모든 할로겐들이 원자 수치에서 유사한 형태를 띄고 있기 때문에 발생하는 일이다그러므로 그들은 수용소에 결합하려고 하며 서로를 대체할 수도 있다.

2. 우리의 환경은 말 그대로 요오드 적대자에서 수영하고 있다.

브롬과 브롬화물

이 독성 화학물질들은 미국과 다른 국가들의 법에 의해 제빵과정에 포함된다브롬은 신체에 요오드가 흡수되는 것과 요오드가 신체에 의해 사용되는 것을 방해한다요오드가 보충되었을 때 사람들은 그들의 신체에서 많은 양의 브롬을 배출해내기 시작한다이 것은 소변과 모발에서 발견된다실제로 이 것은 요오드와 다시마 보충제를 섭취했을 때 나타나는 치유효과와도 관련이 있다제빵과정게토레이와 마운틴 듀와 같은 음료 등 에서 브롬화된 물질을 사용하는 것의 확산은 브롬이 식수와 음식 공급원에 침투하는 것을 허용한 셈이다그러므로 음식에서 브롬을 피하기는 어려울 것이다이 것은 저자가 밀가루 음식이나 빵을 섭취하는 것을 권장하지 않는 이유 중 하나이다.

염소와 클로라민류와 같은 염소 처리된 화합물

이것은 독성을 가지며 신체가 요오드를 사용하는 것을 방해하는 또 다른 물질이다소금에 있는 염소는 독성이 아니다하지만 클로라민류와 같은 독성 염소 화합물은 현재 세균을 죽이고 표백제로써 많이 사용되고 있다염소는 법에 의해 거의 모든 물 공급에 첨가되었으며 이는 음식 공급에 쉽게 침투 할 수 있다염소 표백제는 또한 밀가루를 하얗게 만들기 위해서 밀가루에도 첨가가 된다염소는 시장으로 배송하기 이전에 채소과일생선고기를 소독하는데 사용되기도 한다종이를 만드는 과정에서도 사용되기도 하며 다른 많은 것들에서 사용이 된다그 결과로 독성 염소 화합물들은 토양에물 공급에공기에 존재한다.

불소

현재 불소의 주 공급원은 불소가 첨가된 물이다대부분의 대도시권에서는 물만이 문제가 아니다이 물은 감자 칩피클음료수 등의 음식 제품을 만드는 데에도 사용된다추가적으로 물의 불소는 지하수면과 관개조직으로도 침투했으며 미국에서 재배되는 농산물은 모두 불소 수치가 매우 높은 편이다바보 같은 공공 건강 당국은 음식물들이 이 독성 물질로 오염되고 있음에도 여전히 물 공급에 불소 화합물을 첨가하고 있다.

요오드는 독성물질을 제거하는데 도움을 준다.

요오드 보충제는 신체의 독성 금속을 제거하는데 큰 도움을 제공한다요오드는 또한 감염물질과 독성 화학물질은 제거하기도 한다이는 몇 가지의 이유로 발생한다:

1. 요오드는 할로겐 화물의 적대자이다.

이것은 위에 설명이 되어있다요오드를 섭취하는 것은 신체가 브롬염소불소다른 금속들의 배출로 이어진다.

2. 요오드는 갑상선 활동을 증진시킨다.

갑상선 활동이 치유되면서 신체는 독성 금속들을 더 잘 제거할 수 있게 된다이것은 요오드가 신체의 독성 물질을 제거할 수 있는 주된 기제이다.

3. 요오드는 세균을 죽인다 – 항균항바이러스항암항박테리아

요오드는 다양한 감염으로부터 신체를 보호하는 것으로 보인다이는 부분적으로 갑상선 활동을 개선시키면서 발생한다연구들에 따르면 요오드는 또한 항산화 물질로도 사용될 수 있다.

요오드와 암

Brownstein 의사의 저서의 의학적 연구들에 따르면 요오드 결핍은 유방암갑상선암난소암다른 암들과 관련되어있다아마도 인구의 요오드 결핍이 심해지면 암 발병률이 눈에 띄게 증가할 것이다현대 약들은 이 암들을 치유하는데 별로 진전을 보이지 않는다요오드는 도움을 줄 수 있으며 이 암들을 예방하고 심지어 제거까지 하는데 도움을 준다.

요오드와 갑상선 호르몬 대체 약

의학 연구들에 따르면 갑상선 호르몬 대체 치료는 요오드 결핍을 악화시킨다이것은 매우 중요하다또한 저자의 경험과 Brownstein 의사와 다른 요오드 전문가들의 경험에 따르면 요오드나 다시마로 적당량을 보충을 하는 것은 갑상선 호르몬 대체 약의 필요를 줄인다하시모토 병과 그레이브즈 병의 증상들은 신체의 전체적인 균형이 형성되면 알아서 사라진다.

신체의 요오드 양 평가

대부분의 의사들은 요오드 수치를 측정하지 않으며 요오드를 완전히 무시한다요오드를 측정하는 것을 3가지의 방법이 있다.

1. 혈청 내 요오드 수치 – 항상 정확하지는 않지만 도움이 될 수 있다.

2. 구강 요오드 로딩 테스트 – Brownstein의사는 50밀리그램의 요오드를 섭취하는 것을 권장한다그 후 24시간 내에 소변을 모은다이 소변은 특정한 실험실에 보내져서 섭취된 요오드 양중 얼마 만큼이 배출되었는지 확인된다이는 적어도 90퍼센트가 되어야 한다하지만 대부분의 사람들은 요오드 결핍이다.

3. 요오드 패치 테스트 – 더 간단하지만 덜 정확한 테스트이다요오드를 팔에 바른 뒤 신체가 얼마나 빨리 요오드를 흡수하는지 지켜본다이 것은 매우 간단하고 매우 저렴하게 진행 할 수 있는 검사이며 요오드 수치의 전반적인 정도를 알 수 있다요오드 용액을 구매한 뒤 작게 팔에 바른다요오드는 몇 일 이내에 사라지면 안되지만 대부분의 사람들의 경우 요오드는 몇 시간 만에 사라진다이는 심각한 결핍을 나타낸다.

요오드로 보충하는 것

요오드의 형태신체의 모든 세포는 어떠한 형태의 요오드를 사용한다가장 대표적인 형태는 요오드와 요오드화물이다이는 많은 조직에 의해 필요하다연구에 따르면 신체는 한 형태에서 다른 형태로 변화시킬 수는 없다예를 들어 갑상선과 피부는 요오드화물이 필요하지만 유방은 요오드가 필요하다요오드 없이 유방은 낭종을 형성하거나 암의 병변이나암 발병전의 병변을 유발할 수 있다신장혈액비장침샘내장들은 두 가지 형태 모두 사용할 수 있다.

1. 모두 요오드 보충이 필요하다요오드는 음식으로부터 섭취할 수 없는 무기물이다음식으로부터 충분한 요오드를 얻을 수 있다는 의사들의 말은 믿으면 안 된다이는 매우 틀린 말이다요오드 결핍은 암과 관련되어 있으며 다른 심각한 건강 문제와도 직결된다.

2. 두 가지 형태의 요오드를 모두 섭취하는 것이 좋다이는 다시마를 통해 얻을 수 있다.

 

요오드 보충제로서 생선과 해산물

이 음식들은 훌륭한 요오드 공급원이다하지만 대부분의 현재 생선과 조개류는 수은은 많이 포함하고 있다수은은 신체의 요오드를 대체한다그 결과로 저자는 일주일에 3-4캔의 정어리 이상으로 생선을 먹는 것은 추천하지 않는다정어리는 매우 훌륭한 음식이다정어리는 크기가 작기 때문에 많은 수은을 축적하지 못한다하지만 정어리는 충분한 요오드 양을 제공하지 못한다그러므로 일주일에 3-4캔의 정어리를 섭취해도 요오드 보충은 여전히 필요하다.

다른 요오드 적대자들

대두()와 요오드콩 제품들은 구리를 포함한다구리는 요오드를 방해하며 갑상선 활동에 영향을 미친다또한 갑상선에 영향을 미치는 효소 억제제를 포함하기도 한다그러므로 대두는 일반적으로 갑상선과 요오드 신진대사에 좋지 않다.

수돗물과 요오드수돗물에 염소와 불소의 첨가로 인해 수돗물 역시 요오드를 방해한다갑상선과 요오드 신진대사에는 용수와 증류수가 좋다.

요오드 보충에 대한 반응

때때로 요오드를 섭취하는 환자들은 어지러움배의 통증 등과 같은 증상을 보고한다이는 치유 반응이다. 99퍼센트의 경우에서 이것은 요오드에 대한 알레르기가 아니다이 반응은 요오드 보충제를 섭취하기 시작하면서 발생한다요오드가 요오드 적대자들브롬염소불소 등을 배출시키면서 나타나는 현상인 것이다거의 모든 경우에서 만약 복용량을 줄이고 적은 양에서 요오드 보충제를 섭취하기 시작하면 증상들은 사라질 것이다그리고 나서 주 단위 또는 달 단위로 복용량을 서서히 늘이는 것이 좋다.

하시모토 병을 앓고 있는 환자와 요오드

백만명의 사람들은 하시모토 병으로 진단되었다이는 갑상선 기능 부진증과 관련되어 있다저자는 하시모토 병이 있는 환자에게 정기적으로 다시마를 준다아무런 문제는 일어나지 않으며 병의 치료에 가속을 붙인다하시모토 질병에 요오드를 섭취하면 안된다는 기사들을 조심해야 한다만약 영양소 균형 프로그램을 실시하지 않는다면 사실이 될 수도 있지만 다시마와 함께 완전한 치유 프로그램을 같이 실시하면 아무런 문제 없이 잘 작용할 것이다.

아이들과 아기들에게 요오드를 주는 것

저자는 아기들에게 요오드를 주는 것은 추천하지 않는다저자는 4세 이상의 아이들에게는 요오드를 제공한다어머니의 요오드 결핍으로 인해 낮은 요오드 수치를 가지고 태어났기 때문이다이 아이들은 주로 하루에 300밀리그램의 요오드를 섭취하며 나이가 더 있는 아이들에게는 더 제공한다아이들은 기력을 되찾는다.

빠르고 느린 산화작용에 요오드를 제공하는 것

몇몇의 사람들은 산화작용이 빠르거나 느릴 때 요오드를 섭취할 수 있냐고 질문한다답은 그렇다이다요오드가 갑상선을 억제할 수 있다는 기사들이 있다하지만 저자는 요오드가 산화작용이 빠르고 느릴 사람들 모두에게 좋은 영향을 준다고 말할 수 있다두 신진대사 타입의 경우는 대부분 요오드가 부족하기 때문이다성인의 빠른 산화 작용 비율은 스트레스 상황이며 이는 신체가 해독이 되고 영양이 보충되면서 느려진다.

요오드와 철알류미늄망간의 독성 형태

저자는 요오드와 “the amigos”라고 불리는 것 사이에 적대성이 있다고 생각한다이는 철망간알류미늄구리니켈 등의 산화물이다요오드가 결핍되었을 때 amigos는 신체에 축적된다.

 

낮은 요오드는 수은구리의 독성을 증가시킨다

요오드 결핍은 수은과 구리의 독성의 위험을 증가시킨다수은과 구리는 신진대사가 느릴 때 갑상선에 축적되기 때문이다.

 

여성의 무기물

요오드는 여성 무기물이라고 불려도 된다여성들은 남성들 보다 요오드를 더 필요로하기 때문이다요오드는 유방 건강에 매우 중요하다또한 갑상선 분비선난소도 그 어떤 조직 보다도 요오드를 많이 필요로 한다요오드가 모든 호르몬에 영향을 미치면서 요오드는 특히 여성 호르몬에 중요하다에스트로겐의 형태의 정상적인 균형에 중요하기 때문이다.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------원문출처------------------------------------------------------------------------------------

http://drlwilson.com/Articles/IODINE.htm

IODINE, A CRITICAL NUTRIENT

by Lawrence Wilson, MD

© May 2014, The Center for Development

 

One of the most important and overlooked minerals today is iodine.  Iodine is needed in the thyroid gland to produce thyroid hormones.  However, iodine is also required for every tissue of the body! It is called the endocrine mineral because it is important not only for the thyroid gland, but also for the adrenal glands, ovaries, breasts, prostate gland, and the entire hormone system of the body. 

 

IODINE DEFICIENCY IS EXTREMELY WIDESPREAD

More and more research indicates that the entire world population today is deficient in iodine.  For example, Dr. David Brownstein has tested his patients for iodine sufficiency, and 96% show a deficiency.

Reasons for iodine deficiency today.

 The reasons are:

1. The RDA is much too low.  This is a disgrace, in my view.  The RDA is 150 micrograms.  It may be enough to prevent a goiter, but it is not enough for optimal health.  The ideal dosage of iodine today is much higher, probably between 5 and 15 mg daily. The same is true for vitamin D, B vitamins, and other vital nutrients.  The recommended amounts are designed to just prevent deficiency diseases, and have nothing to do with optimal amounts of these nutrients for health.

2. There are few good sources of iodine besides foods from the sea.  In fact, iodine is a relatively rare mineral that is not found much in any land-based foods at all such as vegetables, meats, dairy products, fruits, or others.

3. Exposure to iodine antagonists.  This is a major factor in iodine deficiency today.  It is discussed in the section below.

4. Stress may deplete iodine.

5. Many people are being told by doctors to avoid or limit salt.  For many people, iodized salt is one of the few sources of iodine besides foods from the sea.  Refined table salt is a junk food that is best avoided, but unrefined sea salt is an excellent source of minerals, including some iodine.

6. Iodine is no longer added to commercial breads.  Until the 1980s, iodine was routinely used as a dough conditioner in commercial bakeries.  This actually provided a significant amount of extra iodine for many people.  Due to fears about getting too much iodine, (which were probably totally fabricated), the government forced bakers to stop using iodine and instead to use bromine, a poison, to make bread.  Bromine is also one of the iodine antagonists that makes iodine deficiency much worse.

 

THE IODINE ANTAGONISTS

A very important topic related to iodine deficiency and thyroid disease is to understand the iodine antagonists.  Iodine is a member of the halogen family of elements.  Besides iodine, the halogens include fluorine, bromine and chlorine, among others. 

This is very important because:

1. The halogens compete with each other for absorption and even utilization in iodine binding sites in the thyroid gland and everywhere else in the body.  This occurs because all of the halogens “look alike” at an atomic level, so they tend to bind to receptors similarly and can replace each other.

2. Our environment is literally swimming in the iodine antagonists:

Bromine and bromides.  These toxic chemicals are used in baking, by law, of all the breads in America and many nations.  It definitely interferes with iodine uptake and also iodine utilization. 

Often, when iodine is supplemented, people start eliminating large quantities of bromine from the body.  This can be measured, to some degree, in the urine and hair.  In fact, it is the cause of some healing reactions associated with taking iodine or kelp supplements.

The widespread use of brominated compounds in bread-making, soft drinks such as Gatorade and Mountain Dew, and in other industries has also caused bromides to find their way into the water and food supplies of America and other developed nations.  It is thus hard to avoid this element in your food.  This is just one of the reasons I do not recommend eating any flour products or breads.

 

Chlorine and chlorinated compounds such as chloramines.  This is another highly toxic element that interferes with iodine utilization in the body in an important way.  The chlorine in salt is not toxic.  However, toxic chlorine compounds such as chloramines and others are widely used in modern societies to kill germs and as bleaching agents.  They are added to most water supplies, by law, for example, so they find their way into our food supply easily. 

Chlorine bleach is also added to flour to whiten it, even though it forms toxic compounds when baked.  Chlorine is used to sterilize or sanitize fruits, vegetables, fish, meats and many other foods before shipping them to markets.  It is also widely used in other industries such as paper-making and many others.  As a result, toxic chlorine compounds are in the soil, the water supplies, and even the air.

Fluorides.  The main source today is fluoridated water supplies.  Not only is the water a problem in most major metropolitan areas, but the water is then used to make many food products, from breads and other bakery goods to chips, dips, pickles, beverages and thousands of others.

In addition, the fluorides from the water have found their way into the water table and irrigations systems of most of the United States.  Thus, the fluoride levels in all the crops grown in America are too high. 

Foolish public health authorities keep adding toxic fluoride compounds to the water supplies, even though all the food products in the nation are now basically contaminated with this extremely toxic element. 

 

IODINE HELPS REMOVE ALL TOXINS

Iodine supplementation has a wonderful effect on all the toxic metals in the body.  It can also help remove toxic chemicals and infections.  This occurs for several reasons:

 

1. Iodine opposes or antagonizes the halogens.  This has been discussed above.  Taking iodine often leads to the elimination from the body of bromines, chlorine, fluorides and other metals as well.

2. Iodine improves thyroid activity.  As thyroid activity recovers, the body is far more able to eliminate all the toxic metals.  This is the main mechanism behind iodine’s ability to reduce the toxic metal burden in the body.

3. Iodine is a germicide – antibiotic, antibacterial, antiviral, antifungal and anticancer.  It appears to help the body fight off many types of infection.  This occurs partly by improving thyroid activity.  However, iodine can also act as an anti-oxidant, according to researchers.

IODINE AND CANCER

According to medical studies listed in Dr. Brownstein’s book, iodine deficiency is definitely associated with breast cancer, as well as ovarian, thyroid, and other cancers.  It is probably no accident that as our populations have become more iodine deficient, the incidence of these cancers has risen significantly.  So-called modern medicine has made little progress against these cancers after years of research.  Iodine can help, and does help prevent and even eliminate some of these cancers. 

IODINE AND THYROID HORMONE REPLACEMENT

Medical research indicates that thyroid hormone replacement therapy worsens iodine deficiency.  This is important to know.  Also, it is my experience, as well as that of Dr. Brownstein and other iodine specialists, that supplementing a person with iodine or kelp in the proper amounts, along with a complete natural healing program, often reduces and may completely eliminate the need for thyroid hormone replacement. Conditions such as Hashimoto’s thyroiditis and even Grave’s disease go away on their own when the body is brought into better overall balance and health. 

 

ASSESSING IODINE IN THE BODY

Most doctors do not measure iodine levels, and completely ignore iodine, sadly.  However, a doctor can measure it one of three ways:

1. The blood serum iodine level.  This is not always accurate, but may be helpful.

2. The oral iodine loading test.  Dr. Brownstein recommends taking 50 mg of iodine in a pill or liquid form.  Then collect all urine for 24 hours.  This urine is sent to a specialized laboratory that calculates the percentage of iodine that the body excreted from the loading dose that was given.  It should be at least 90%.  Most people are extremely depleted, however.

3. The iodine patch test.  A much simpler and somewhat less accurate test is to paint some iodine on one’s forearm and then wait and see how long it takes for the body to absorb the iodine patch or spot.  This is very simple, can be done at home at practically no cost, and gives a good general ideal of iodine status.  To do the test, one simply buys some liquid iodine such as SSKI and paints a square about 2 inches on a side, on the inside of one’s arm.  It should not disappear in less than a few days.  However, in most people it is absorbed and disappears within a few hours, indicating a severe need for iodine.

SUPPLEMENTING YOUR IODINE

The forms of iodine. Every cell of the body utilizes iodine in some form.  There are two major forms, iodide and iodine, required by various tissues, according to researchers.  They claim the body cannot convert the forms one to another.  I am not sure about this, but that is the research.

For instance, the thyroid gland and the skin requires primarily iodide.  The breasts, however, require iodine.  Without it they can become fibrocystic or develop precancerous and cancerous lesions.

Other body tissues, including the kidneys, spleen, liver, blood, salivary glands and intestines, can use either form, apparently. 

1. Everyone needs extra supplementary iodine.  This is one mineral you cannot get from your food, unless you were to live on a lot of fish AND seaweed, and this would give you so much mercury you could die from it.

Please do not listen to doctors, nutritionists or anyone else who claims that you can get enough iodine from your food.  They may have learned this in school, but in my experience, and that of many others, they are entirely wrong.  Even worse, it could cost you your life, since iodine deficiency is associated with more cancers, strokes and other serious health problems.

2. It is important that one supplement both forms of iodine.    This is easy using kelp or other preparations.

 

Fish and Seafood as iodine supplements.  These foods are excellent sources of iodine.  However, most fish -  and even more so shellfish - are today very high in mercury.  In fact, mercury replaces iodine in the body. 

As a result, I cannot recommend eating fish, except for 3-4 cans of sardines weekly.  This is an excellent food, especially the boneless sardines, because they are so small they do not have time to accumulate nearly as much mercury.  They are also always wild caught, and are cooked promptly when they are caught. 

However, they do not provide enough iodine to supply our needs today, in my experience.  So even with 3-4 cans of sardines weekly, an iodine supplement is always needed.

OTHER THYROID ANTAGONISTS

 

Soy and iodine.  Soy products not only contain copper, which can interfere with iodine and thyroid activity.  They also contain enzyme inhibitors that affect the thyroid at times.  So soy is not generally good for the thyroid gland and iodine metabolism.

Tap water and iodine.  This is also detrimental for thyroid activity, thanks to its chlorine and possibly fluoride mixed with the water.  Spring or distilled water are far better for the thyroid and iodine metabolism.

 

REACTIONS TO IODINE SUPPLEMENTS

Occasionally, a client reports that taking kelp or another iodine supplement causes nausea, vomiting, an upset stomach, or some other symptoms.  In my experience, this is a healing reaction, and in 99% of the cases, it is NOT an allergy to iodine, as I hear frequently from some doctors.

This reaction occurs, usually when one begins taking an iodine supplement, because the iodine begins to interfere with and remove the iodine antagonists – bromides, chlorides and fluorides.  This is the cause of the reaction, and little else.

In almost all cases, if one will simply reduce the dosage and begin with just a small amount – one capsule daily or less, if needed – the symptoms will go away.  Then, over a period of weeks or a few months, if necessary, slowly increase the dosage until one reaches the full dosage of kelp, ideally. 

GIVING IODINE WHEN A PERSON HAS HASHIMOTO’S THYROIDITIS

Millions of people have been diagnosed with Hashimoto’s thyroiditis, which is associated with hypothyroidism.  We regularly give kelp to everyone who has Hashimoto’s disease No problems occur and it hastens the healing of the Hashimoto’s thyroiditis. 

Beware of internet articles that say one must not take iodine in this situation.  Perhaps this is true if one does not follow a complete nutritional balancing program.  We always use kelp along with a complete healing program, and it works well.

 

GIVING IODINE TO BABIES AND CHILDREN

I do not suggest giving iodine to babies, as a general rule.  I do give it to some children around age 4 and older, as they can be born low in iodine due to deficiency in their mothers.

These children usually take about half a kelp capsule daily (about 300 mg), and more is given to older children, without any problems.  Most experience better energy and an enhancement of their oxidation rate.

 

GIVING IODINE WITH BOTH SLOW AND FAST OXIDATION

Some people ask if one can take iodine if one is a fast and/or a slow oxidizer.  The answer is yes.  While there are articles describing that iodine can inhibit the thyroid gland, at times, I find that both fast and slow oxidizers improve with kelp.

The likely reason is that both metabolic types are usually deficient in iodine.  A fast oxidation rate in an adult, for example, is always just a stress situation that quickly resolves to slow oxidation as the body is renourished and detoxified.

RELATION OF IODINE TO TOXIC FORMS OF IRON, MANGANESE AND ALUMINUM

 

I believe there is an antagonism between iodine and what are called “the amigos”.  These are oxides of iron, manganese, aluminum, nickel, copper and at times other minerals.  When iodine is deficient, the amigos may build up in the body.

 

LOW IODINE MAY PREDISPOSE TO TOXICITY WITH MERCURY AND/OR COPPER

 

I believe that iodine deficiency may increase the risk of toxicity from mercury and copper.  The reason I say this is that mercury and copper tend to build up in the thyroid gland in some people, especially when the metabolic rate is sluggish.

 

A “FEMALE” MINERAL

Iodine may be called a modern “female mineral” because women need more of it, and it is critical today for breast health.  Also, next to the thyroid gland, the ovaries require more iodine than any other gland or organ in women or men.  While it affects all the hormones, it is particularly important for the female hormones such as the proper balance between the forms of estrogen - estriol, estrone and estradiol.

 

 

 

References

 

1. Brownstein, D., Iodine, Why You Need It and Why You Can’t Live Without It, Medical Alternative Press, W. Bloomfield, MI, 2008.


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